When it comes to this new column of mine, living without social media for a week is one of the things I’ve been looking forward to the most. So that’s what I ended up doing last week!

On my iPhone I turned off all notifications related to Snapchat, Instagram, Youtube and Facebook – and only left room to interact with people over text messages and phone calls. This week I wanted to see what it would feel like to be without the influence of other people every second of the day, and also what hours of scrolling would be exchanged with. These platforms I previously mentioned, as well as blogs, were banned for the week.

Honestly, Sunday night I was kind of scared, and thought about skipping the whole project. But I was also really curious. Will I be living more ‘in the now’? Will I become calmer and more self confident? Will I feel more like ‘myself’, since I won’t get the usual amount of other peoples values and thoughts thrown at me all day? Needless to say – I chose to go for it.

____________

Å leve uten sosiale medier i en uke, er en av de tingene jeg har gledet meg mest til med denne spalten jeg har laget for meg selv. Dermed ble det den første tingen jeg valgte å prøve! Forrige uke slo jeg av notifications på Snapchat, Instagram, Youtube og Facebook – og lovet meg selv å verken sjekke disse eller blogger fra mandag morgen til og med fredag kveld. Det jeg ville unngå var påvirkningskraften sosiale medier har på tankene mine, samt se hva all tiden jeg vanligvis bruker på å scrolle meg nedover alt dette vil bli byttet ut med. 

Søndag kveld gruet jeg meg faktisk litt, og vurderte å droppe hele driten. Men jeg var også ganske nysgjerrig. Kommer jeg til å føle meg mer til stede, roligere og mer selvsikker? Litt sånn mer ‘megselv’ siden jeg ikke får den vante mengden av andre sine verdier og tanker slengt mot meg? Så ja, jeg valgte å bare kjøre på. 

____________

I wrote down some thoughts each day, and here are the 6 things that really stuck out to me over the days:

1.
The fear was nowhere to be found Monday morning – actually, I woke up feeling an intense sense of freedom and happiness every day of the week. Mornings are usually the time for me to get updated on whatever happened everywhere but here while I was asleep, but this morning I noticed everything around me instead. The sun was out. My green leafy plant was playing in the light, and I was curled up in my boyfriend’s arms. Silence.

2.
Generally during the week I got a lot of spare time to do different things. Such as making cinnamon buns. I never feel like I have time to make cinnamon buns. Ever. I also watched this very important tv-show about suicide. I found the show by coincidence, at a time I would usually lay in bed scrolling. Yeah, things like that.

3.
The ‘little things’ suddenly felt like something really entertaining to do – not like a chore that I had to get over and done with asap. Like grocery shopping. Instead of rushing through the store to get home to bed & scrolling, I was actually in the store, looking around and taking my time – something I actually love doing.

4.
This is what fascinate me the most. During this week I felt a real sense of happiness several times. You know, the kind of happiness that comes from within – when your thoughts aren’t a trillion other places at once. It was a feeling of butterflies in my tommy without a single reason for it. I remember this feeling from the last time I spent a few days without social media. I can’t remember feeling like this very often in my day to day life.

5.
During these 5 days I started day dreaming about other things than I usually do. Like wanting to live on a farm, not connected to the whole world – just me and my community. I think being without other peoples influence all the time, give your own values and thoughts a chance to rise to the surface.

6.
Again; not getting your head stuffed with other peoples thoughts, opinions and life choices all day err day, gives your own thoughts and feelings a chance to rise to the surface. On one side I felt calmer and happier. On the other side all kind of emotions filled the empty space I’d created. I truly discovered how social media have been acting like a distraction for me. It’s somewhere to go instead of being present with difficulties (or whatever else) inside of me. The last few days I felt a lot of anger and anxiety, and I’m pretty sure it’s because of this.

____________
1.
Redselen var ingen sted å finne mandag morgen – jeg våknet med en følelse av å være veldig fri og glad. Morgenen er tiden på døgnet hvor jeg sjekker absolutt alle sosiale medier – oftest før jeg hopper ut av sengen. Men denne dagen la jeg merke til alt det fine rundt meg istedenfor. Det var sol. Planten min lekte i lyset og kjæresten holdt rundt meg. Stillhet. 

2.
Generelt fikk jeg mye tid til å tenke på – og få inspirasjon til – andre ting å gjøre i løpet av dagen. Jeg bakte for eksempel kanelboller (noe jeg aldri føler jeg har tid til). Også så jeg på en viktig serie om selvmord. Den fant jeg når jeg ikke hadde noe å gjøre – en tid jeg vanligvis ville scrollet. Ja, ting som det. Jeg så på at høsten flyttet inn i byen min, og fant meg en ny favoritt-te.

3.
Småting føltes plutselig fint å gjøre – ikke som noe jeg bare måtte komme meg gjennom. Slik som å gå på butikken. Istedenfor å haste hjem til scrolling og tid i sengen, var jeg tilstede i butikken og kikket rundt – slik jeg egentlig elsker å gjøre.

4.
Dette er det punktet som fascinerer meg mest. I løpet av uken kjente jeg på en helt ekte lykkefølelse flere ganger. Sånn lykke som kommer innenfra – når man ikke har tankene tusen forskjellige steder. Litt sånn sommerfugler i magen uten noen grunn. Det følte jeg sist når jeg hadde en helg uten sosiale medier også. Det er ikke ofte jeg føler det sånn til vanlig. 

5.
Disse fem dagene begynte jeg også å dagdrømme om ting jeg ikke har tenkt på tidligere. Som at jeg kunne tenke meg å bo på en gård og ikke føle at hele verden er min oyster. Jeg tror det å være uten påvirkning fra alle andre i løpet av dagen gjør at dine egne tanker, ønsker og drømmer får rom til å komme frem. 

6.
Som sagt; å ikke få andres tanker, meninger og livsvalg inn i hodet hele dagen lang, gir rom til mine egne tanker og følelser å komme til the surface. På den ene siden følte jeg meg mer rolig og lykkelig. På den andre siden var det flere typer følelser som fikk komme til overflaten. Jeg tror sosiale medier kan virke som et slags “dop” for mange – altså en ting som maskerer vanskelige følelser eller det vi ikke vil deale med. Når dopet (eller det som distraherer deg, aka sosiale medier) blir borte, må man deale med det man har prøvd å grave ned.
____________

During this whole week I felt like I don’t ever want to go back to social media. I want to live simply – just here and now. Snapchat-, insta-, messenger- and facebook notifications are still off, and I love it.

Jeg tenkte hele uken at jeg ikke vil tilbake til sosiale medias. At jeg vil leve enkelt og bare her og nå. Notifications på snapchat, insta, messenger og facebook er fremdeles av – og jeg elsker det. 

Anne-Line Erlandsen

Anne-Line Erlandsen, a 28 year old girl from Norway. I'm a certified holistic health coach studying marketing, and with this website I put my ass where my heart wants to be – in writing, self expression and creativity.

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Reply

  Linn Therese

  11/10/2018

  Inspirerende!! Takk for at du deler <3

  • Reply

   Anne-Line Erlandsen

   15/10/2018

   Ååå, tusen takk fine! <3

LEAVE A COMMENT