Sør-Norge har landets høyeste daglige strømpriser. Hos Symposium Bar & Grill gjelder dette både kunder og ansatte. SMB Norge har akutt behov for strømstøtte.
Menyen vil være begrenset. Bemanning er satt til et minimumsnivå. Og restauranten må være stengt minst én dag i uken, kanskje to.
– Vi frykter vinteren. Selv om vi faktisk er blant de heldige.
Det sier medeier og daglig leder Eli-Ann Bilibas Gundersen ved Symposium Grill & Bar, en gresk restaurant på Langbrygga i Arendal.
Sørvestlandet hadde nylig de klart høyeste strømprisene i Norge. Snittprisen for fredag er 3,49 kroner per kilowattime før skatt, nettleie, tillegg og eventuelt strømtilskudd.
Når Gundersen sier de er blant de heldige, er det fordi de har en firmaavtale som garanterer dem strøm til to kroner per kilowattime. Men når «alt annet» også har blitt dyrere, rammes restaurantdriften.
– Da må dere heve prisene til kundene?
– Vi kan ikke prise oss ut av markedet. Folk skal ha råd til å gå på restaurant. Så da må vi bli mer kreative og prisbevisste når vi kjøper.
også lese
Historisk forskjell på strømpriser i nord og sør: – Det er så utrolig mye billigere her
Må sette prisene
På Kjærstranda Camping i Larvik ba Bernt Petter Kjær de 200 gjestene være forsiktige med strømbruken.
Samtidig varsler han et prishopp for neste år.
– Da vi justerte prisene for årets sesong tok vi kun utgangspunkt i vanlig konsumprisindeks. Jeg håpet at prisen på strøm ikke ville gå så mye opp som den har gjort. Men nå blir strømkostnaden i år trolig 700.000–800.000 kroner. For en med en omsetning på rundt fem millioner er dette mye, sier han.
Kjær sier de skal klare å komme seg på bena igjen, men sier årets overskudd er borte. Investeringer må derfor skyves frem.
– Vi hadde egentlig tenkt å vedlikeholde uteområdet neste år.
I tillegg til å forsinke dette, må prisene tilpasses kundene. I år koster det i underkant av 20.000 kroner å ha campingvogna på Kjærstranda gjennom hele sesongen. For å dekke strømkostnadene må prisen økes med om lag 2500 kroner pluss konsumprisindeksen, ifølge Kjær.
– Det vil nok merkes av noen av gjestene. Det er ikke hyggelig å betale så mye ekstra og da går det bare til strøm.
også lese
Støre forstår at maksprisen på strøm kan være fristende – men er skeptisk
Restauranten gikk konkurs
I Kristiansand måtte operatør og medeier Rune Kaarbø begjære restauranten Både Og konkurs for noen uker siden.
Årsaken var «hele bildet», forklarer han.
Først to år med pandemi og deretter skyhøye priser.
– På et kjøkken må man ha komfyren på hele tiden, så det er vanskelig å spare strøm. Vi prøvde forskjellige tiltak, men regningen fortsatte å øke. Det går ikke, du kan ikke leve av andres penger.
Kaarbø sitter nå igjen med Bakgården Bar, som ligger rett ved siden av. Han har drevet den tradisjonelle puben i 30 år og sier det er mye bedre der.
– Interessen blant gjestene er større, men vi merker selvfølgelig strømprisene der også. Når de plutselig blir syvdoblet fra ett år til det neste, slår det veldig negativt ut for driften.
Kaarbø erfarte at Stortinget vil pålegge regjeringen å avlyse ferien for å handle i strømkrisen.
– Jeg håper de kommer med en ordning som støtter mer enn én bransje, for alt fra restauranter til slaktere trenger strøm for å drive. Det beste ville være en maksprisordning.
også lese
Høyre krever økt strømstøtte – si ja til hasteinnkalling fra Stortinget
Støtte nødanrop
Alle de tre nevnte bedriftene er medlemmer av SMB Norge, som er arbeidsgiverorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter.
Administrerende direktør i SMB Norge, Jørund Rytman, sier de har varslet en kommende strømkrise for næringslivet siden før jul i fjor.
– Nå kan det se ut til at flertallet av politikerne har innsett alvoret. Det er vanskelig å tolke Støre når han sier at regjeringen vurderer ulike tiltak, men det ser ut til at de kommer med noe snart.
Han støtter også opposisjonens ønske om å innkalle regjeringen snarest.
– Husholdninger, borettslag og bønder fikk hjelp, men fortsatt kom det ingenting til vår sektor.
I tillegg til strømtilskudd, mener Rytman regjeringen bør vurdere skattelettelser, som de som er innført i for eksempel Belgia og Frankrike.
– Er ikke dette grepene som vil redusere bedriftenes bevissthet om strømbruk, og som kan øke risikoen for rasjonering i fremtiden?
– Jeg opplever at mange av våre medlemsbedrifter er bevisste på sin strømbruk. Og visse energikrevende ting som pizzaovnen til hjørnerestauranten eller maskinene til produksjonsbedriften kan du ikke gjøre så mye med.
også lese
Norsk Industri etterlyser handlingsregler for krafteksport
også lese