Livet er for kort for kjedelig ris
Noen ganger smaker ris bare kjedelig. Sausen eller tilbehøret kan kanskje hjelpe litt, men det blir aldri helt tilfredsstillende uansett.
Du kan selvsagt få tak i en riskoker, som så kan stå i skapet eller på kjøkkenbordet og fylles. Men kanskje du må begynne å være litt mer kresen på risen din med skylling, bløtlegging og sprø koketider for de forskjellige ristypene. Se her hva du kan gjøre for å forbedre smaken av ris hjemme.
Skyll, rengjør og bløtlegg
Vi kjenner det alle: Ris smaker bedre når den har ligget i bløt en stund. Det er ofte ikke overskudd eller tid til den luksusen i en travel hverdag. Men skal du forbedre smaken på risen, er det nettopp i disse områdene du bør satse.
Skyll og rens risen
Start med å rense risen under rennende vann. Vannet fjerner overflødig stivelse og andre urenheter som bidrar til å gjøre risen seig og tung.

Det er sunnere å bløtlegge risen
Alle typer ris blir bare bedre av å bli dynket i vann:
- Dette gjør risen lettere å fordøye.
- Dette gir risen en bedre sjanse til å absorbere vannet.
- Dette forkorter koketiden.
- Dette reduserer det farlige stoffet arsen i risen.
Bløtlegging bidrar også til å bryte ned den organiske syren i risen, fytin. Fytin hjelper til med å holde sunne næringsstoffer som magnesium og kalsium i risen. Disse stoffene blir lettere for oss å ta opp hvis risen har fått trekke en stund.
Hvor lenge skal risen ligge i bløt?
De fleste kokker bløtlegger risen i 20 til 30 minutter, og for mange typer ris er dette greit. Disse inkluderer kjente ristyper som basmati og jasminris.
Brun ris kan bløtlegges i en halv time til en hel time. Villris legges best i bløt over natten eller i 6 til 8 timer.

Forholdet mellom ris og vann
Skal risen bli perfekt, er det også nødvendig å være nøye med å finne riktig forhold mellom ris og vann.
Langkornet ris, basmati og sjasminris bør kokes med vann i forholdet 1 kopp ris til halvannen eller 1 3/4 kopper vann.
Det tar lengre tid å koke villris og få risen til å absorbere vannet, så her må du jobbe med et forhold på 1 kopp ris til 3 kopper vann.
Hvor lenge bør ris kokes?
Kok hvit ris
La risen putre med lokk på middels til lav varme. Dette vil vanligvis ta 15-20 minutter. Hvis risen er gjennomvåt kan 10 minutter på komfyren være nok.
Kok brun og vill ris
Forskjellen i koketid er enda mer uttalt når det gjelder brun ris eller villris som har vært eller ikke har blitt bløtlagt.
Koker du vill- eller brunris direkte fra posen med lokket på, tar det 45-50 minutter før risen er klar. Hvis risen er gjennomvåt, kan du ofte redusere koketiden til kun ca. 20 minutter.
Kok ris med lokket på
Uansett hvordan du koker risen, sørg for at du koker risen helt igjennom MED LOKKET PÅ. En liten titt kan bidra til å ødelegge forsøket på å tilberede ris like perfekt som de du får på de beste restaurantene.
Ønsker du mer tips på hvordan lage enkel god mat? Besøk denne matbloggen