Catherine Hill, BS, CHES
Helsepedagog
Samfunnsoppsøk og forebygging
Piknik og grilling med venner og familie kan være morsomt for alle i de varmere månedene. Utemuligheter er imidlertid også en god mulighet for matbårne bakterier å vokse. Enten du planlegger en liten matlagingsfest eller en stor feriefeiring, en campingtur eller et pottemåltid, sørg for at planene dine inkluderer mattrygghet.
Hvert år blir 1 av 6 personer syke av forurenset mat. Ikke la dette skje deg! Les videre nedenfor for enkle tips fra US Food and Drug Administration for å transportere, tilberede og servere maten din trygt.
Pakke og transportere mat på en sikker måte
- Hold maten kald. Kald mat bør oppbevares ved 40 grader eller lavere for å forhindre at bakterier vokser.
- Organiser kulere innhold. Pakk brennevin i en kjøler og bedervelig mat i en annen – på denne måten vil ikke bedervelige matvarer bli utsatt for varme temperaturer hvis folk åpner drikkekjøleren.
- Begrens antall ganger kjøleren åpnes så mye du kan.
- Ikke kryssmating. Sørg for at du oppbevarer rått kjøtt, fjærfe og sjømat forsvarlig pakket inn.
- Rengjør produktene dine. Skyll frisk frukt og grønnsaker før du pakker i kjøleren og tørk med et papirhåndkle.
Raske tips for forberedelse av piknikplassen
- Utendørs håndrengjøring: Ingen tilgang til rennende vann? Ikke noe problem! Bruk et vannkrus, litt såpe og tørkepapir.
- Bestikk og serveringsfat: Sørg for å holde alt bestikk og servise rent når du tilbereder mat.
Følg tips for sikker grilling
- Mariner trygt. Mariner mat i kjøleskapet – aldri på kjøkkenbenken eller ute.
- Kok umiddelbart etter “delvis koking.” Delvis koking før grilling er kun trygt når den delvis tilberedte maten umiddelbart kan gå på den varme grillen, for eksempel ved et hus med grill på terrassen eller dekket.
- Kok maten grundig. Når det er på tide å lage maten, hold mattermometeret klart. Bruk den alltid for å sikre at maten er gjennomstekt.
- Hold “ferdig” mat varm. Stekt mat kan holdes varm frem til servering ved å skyve den til siden av grillristen, like unna kullene. Dette holder det varmt, men hindrer det i å overkoke.
- Ikke gjenbruk tallerkener eller bestikk. Pass på at du tar tak i en ren tallerken/redskap for tilberedt mat – ikke bruk en som tidligere har holdt rått kjøtt, fjærfe eller sjømat, da dette vil føre til at bakterier sprer seg fra råmatens juice til den kokte maten.
- Se etter fremmedlegemer i mat. Hvis du rengjør grillen med en bustbørste, sørg for at ingen løsnede hår har kommet inn i ristet mat.
Server piknikmat – Hold kald mat kald og varm mat varm
Å holde maten ved riktig temperatur er avgjørende for å forhindre matbåren sykdom. Du vil aldri la piknikmaten ligge i “faresonen” i mer enn 2 timer – mellom 40 grader og 140 grader Fahrenheit – eller 1 time hvis utetemperaturen er over 90 grader. Følg disse enkle reglene for å holde kald mat kald og varm mat varm:
- Kald mat
- Kald lett bedervelig mat bør oppbevares i kjøleren ved 40 ° F eller lavere frem til servering.
- Den skal ikke sitte ute i mer enn 2 timer, eller 1 time hvis utetemperaturen er over 90 ° F. Hvis det gjør det – kast det.
- Mat i individuelle serveringsfat kan legges direkte på is, eller i en grunn beholder fylt med is i en dyp panne. Tøm vannet etter hvert som isen smelter og bytt ut isen regelmessig.
- Varm mat
- Varm mat bør oppbevares ved eller over 140 ° F.
- Pakk godt inn og plasser i en isolert beholder frem til servering.
- Akkurat som med kald mat – disse matvarene bør ikke sitte ute i mer enn 2 timer, eller 1 time i temperaturer over 90 ° F. Hvis maten blir stående lenger, kast den for å være på den sikre siden.
- Ytterligere tips for sikker mathåndtering: Fire enkle trinn:
- Ren:
- Vask hendene før og etter håndtering av mat.
- Vask skjærebrett, servise og bestikk.
- Rengjør kjøkkenoverflater.
- Skille:
- Skill rått kjøtt fra andre matvarer.
- Bruk separate skjærebrett for ferskvarer og rått kjøtt.
- Ikke gjenbruk marinader brukt på rå mat med mindre du først koker dem opp.
- Kokk:
- Kok til riktig temperatur.
- Bruk mattermometer – maten må tilberedes til en sikker minimumstemperatur for å ødelegge skadelige bakterier.
- Kok egg til det gule og hvite er fast.
- Kok opp sauser, supper og saus ved oppvarming.
- Kald:
- Oppbevar lett bedervelige matvarer i kjøleskap umiddelbart, innen 2 timer etter at de er tilberedt eller kjøpt.
- Tin aldri mat ved romtemperatur, for eksempel på benken.
- Mariner alltid maten i kjøleskapet.
- Ren:
Kilde: https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/handling-food-safely-while-eating-outdoors