Adelsten var fredag på restaurant Gatsby i Bodø sammen med kjæresten Kjetil Malm Hamlandsø (30) og en venn av dem.
Da kom en full mann bort og snakket ubehagelig med gruppen, sier Adelsten til TV 2.
– Han satt halvveis på kompisen min og han dyttet unna. Så spurte han oss om vi var hele gjengen homofile.
– Vennen min lurte på hva han mente med det, og om det hadde noe å si. Etter hvert viste det seg at hvis det var opp til ham, så hadde han skutt oss, sier han.
Avisa Nordland omtalte hendelsen først.
– Fikk hjelp til å ta ham bort
Mannen ga videre uttrykk for en rekke negative holdninger til homofile i en samtale med Adelstens venn, mens de to andre lyttet, sier Adelsten.
– Da kom det blant annet frem at livsstilen vår var som å være ti år gammel, at vi var en skjult kult eller diktatur som prøvde å ta over verden, og hvordan vi skulle videreføre menneskeheten hvis vi bare menn var som sov. med andre menn, sier Adelsten.
Han mener mannen fremstod som aggressiv mens han snakket.
ELSKET MULIGHETEN: Hroar-William Adelsten filmet deler av arrangementet. I videoen kan du høre mannen rope «jævla homofile». Foto: Privat
– Det var ironisk, for i alt dette sa han at han støttet Pride og homofili, men hvis det var avhengig av ham, ville vi blitt drept.
Etter hvert fikk de hjelp av personalet til å få mannen vekk, men like etter kom han tilbake. Adelen sier at han deretter gjentok mye av det samme.
Mannen ble deretter kjørt til baren igjen, sier Adelsten.
Så kom han en tredje gang, nesten løpende, mens han begynte å skrike og var mye mer fysisk. Han var mer «opp i ansiktet», pekte på vennen min, sa at vi skulle ha blitt drept og «the jævla homofile», beskriver Adelsten.
Da fikk de også hjelp av andre gjester på restauranten for å få mannen ut av stedet, noe Adelsten sier han er svært takknemlig for.
Rujan Shrestha jobbet i baren på Gatsby samme kveld. Han var vitne til hendelsen og bekreftet opplevelsen til adelen.
– Jeg måtte gripe inn for å holde ham unna plassen vår, sier han til TV 2.
unnskyld
Nobles filmet deler av begivenheten. I videoen, som også ble sett nedlastet av TV 2, kan du høre mannen rope «jævla homofile».
TV 2 har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med mannen som kom med planene, uten hell. Mannen sa følgende til NRK:
– Det jeg sa og gjorde på Gatsby er helt forkastelig og ikke noe jeg står for. Jeg er veldig lei meg for at jeg ble veldig skremt og fornærmet på denne måten. At jeg var full er ingen unnskyldning, og får meg til å innse at jeg må jobbe med meg selv.
– Jeg ber om tilgivelse for alt jeg har fornærmet og skremt.
Adelen sier at situasjonen var ubehagelig for alle involverte.
– Jeg har ikke opplevd noe lignende før. Med tanke på at det var en uke etter det som skjedde i Oslo, og man sitter og kjenner på all slik usikkerhet, ble vi virkelig satt ut.
ØKNING: Det har vært en merkbar økning i antall registrerte tilfeller av hatkriminalitet de siste fem årene. Oslo dominerer statistikken med 297 saker i 2021. Foto: Sorosh Sadat / TV 2
Laget en straffesak
Politiadvokat Erik Magnus Blomli bekreftet overfor TV 2 at det ble opprettet sak etter hendelsen.
– Vi tar det på alvor. Dette er et prioritert område i politiet, så det tar vi på alvor.
Han sier politiet etterforsker saken bredt.
– Det er naturlig å få vitneavhør. I dette tilfellet er det også sikret en video som viser hendelsen.
Den videre etterforskningen vil belyse hvilke straffer som kan påvirke hendelsen. Blomli viser til brudd på paragraf 266 om hensynsløs opptreden og paragraf 185 om hatefulle ytringer.
Etterforskningen vil avdekke hva som skjedde, ikke skjedde, og se hva som er relevant, men vi må komme tilbake til det når etterforskningen er avsluttet.
MERK: Mange møtte opp på Rådhusplassen i juni til Pride-feiringen til tross for politiets råd om ikke å komme. Foto: Sorosh Sadat / TV 2
Store mørketall om hatkriminalitet
Det har vært en markant økning i antall registrerte hatkriminalitetssaker de siste fem årene, fra 541 i Norge i 2017 til 815 i 2021.
Vi ser at det anmeldes mer hatkriminalitet nå enn før, som en ønskelig utvikling, da det er store mørketall, sier Monica Lillebakken, fagleder for nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet i politiet, til TV 2.
Derfor er det et større fokus i politiet på opplæring slik at de kan gjenkjenne en hatkrimsak og registrere den skikkelig.
– Det er viktig for statistikken, men desto viktigere for disse sakene å få den prioritet de skal ha gjennom strafferettssystemet.
Lillebakken mener imidlertid at man ikke kan se bort fra at det også har vært en reell økning i hatkriminalitet i samfunnet den siste tiden.
– Vi lever i en tid med store endringer og sosial uro. Det er økende usikkerhet, både materielt og på andre måter. Noen føler sin sosiale posisjon og identitet truet, sier hun.
HATKRIMINALITET: Hatkriminalitet på grunn av seksuell legning var i 2021 den nest vanligste årsaken til anmeldt hatkriminalitet i Norge. Monica Lillebakken sier dette ofte skjer i bybildet. Foto: Annika Byrde / NTB
Nest vanligste årsak til revisjon
I overkant av 55 prosent av forholdene i Norge ble anmeldt på bakgrunn av etnisitet, det vil si rasisme.
Hatkriminalitet på grunn av seksuell legning var i 2021 den nest vanligste årsaken til anmeldt hatkriminalitet i Norge.
– Hatkriminalitet basert på seksuell legning foregår stort sett i bybildet, og viser seg som vold, og gjerne med hatefulle ytringer før volden, sier Lillebakken.
Hatkriminalitet basert på seksuell legning har vært ganske konstant de siste årene med rundt 20 til 25 prosent av registrert hatkriminalitet.