Jeg elsker fersken melba; det synger om sommertid. Bringebær og fersken er den perfekte partneren, men det beste med denne oppskriften er at bare noen få raske elementer kan gjøre noe så spesielt. Isen må fryses fast før lynet, og å kutte den i mindre biter vil bidra til å holde den frossen mens du gjør det. Bare sørg for at du har nok plass i fryseren til å passe den inn før du starter …
Persisk melba-is
Forberedelse 25 min
kokk 25 min
Fryse 3 tr+
Tjene 4
Til fersken- og mandelisen
330 g helmelk
22 g honning
5 g fint salt
1 ts mandel ekstrakt (valgfri)
200 g kondensert melk
20 g glukosesirup
330g dobbel krem
200g ferskenpuré på boks
Til garnityret
4 modne fersken
4 gyldent melis
4 hopede spiseskjeer butikkkjøpt vaniljesaus av god kvalitet (valgfri)
2 ss ristede flakmandler
Til bringebærsausen
350 g bringebær
2 ss melis
En klype sitron
Bland melk, honning, salt, mandelekstrakt (hvis du bruker), kondensert melk og glukose i en liten panne og la det småkoke på lav varme. Slå av varmen og visp deretter inn dobbelkremen slik at alt er godt blandet. Hell over i et brett og plasser utildekket i fryseren i omtrent tre eller fire timer, eller over natten, til den er solid frossen.
Når den er frossen, kutt iskremen i terninger på 2 cm og blås den i porsjoner i en foodprosessor til den er jevn. Ha over i en bolle og vend ferskenpuréen for å skape en ringvirkning, og sett tilbake i fryseren til den skal brukes.
I mellomtiden, halver og pit ferskenene, tilsett deretter sukkeret og la det småkoke i 10 minutter. Forvarm ovnen til 180C (160C vifte) / 350F / gass 4. Legg ferskenene med skinnsiden opp i en ildfast form, tilsett 200 ml vann og stek i ca. 25 minutter, til de er myke og lette å stikke hull på med en skarp kniv. Ta ut og la avkjøle litt, skrell deretter forsiktig av, hold ferskenhalvdelene intakte – hvis skallet ikke løsner lett, trenger de mer tid i ovnen. La ferskenene avkjøles i den søte saften.
For å lage sausen, visp 250g bringebær med melis og sitronsaft i en foodprosessor til puré, deretter gjennom en fin sil for å fjerne eventuelle frø. Smak til med mer sukker, om nødvendig, vend inn de resterende bringebærene og avkjøl til det trengs.
Når du er klar til servering, legg en spiseskje med vaniljesaus (hvis brukt) i midten av hver tallerken, toppet med to ferskenhalvdeler, en sjenerøs skje med iskrem og bringebærsausen. Avslutt med noen flakket mandler, og server.