Det er en dyr tid å leve. Gass har nådd en topp. Inflasjonen fortsetter å stige. Dagligvareregninger tapper lommebøker. Ved ett mål betaler amerikanere 460 dollar mer i måneden for å kjøpe de samme tingene de gjorde i fjor. Det er vanskelig å forestille seg hvor mange mennesker som allerede har blitt presset forbi bristepunktet – og hvor mange flere som nærmer seg det.
Konsekvensene av denne ekstreme situasjonen vil helt sikkert merkes vidt og bredt, og konsekvensene vil runge i alle retninger i en tid fremover. Men ett utilsiktet offer som er nær hjemmet og nå har det vondt, er vår lokale matbank. Når det blir en belastning å kjøpe mat til egen familie, blir det spesielt uholdbart å kjøpe ekstra mat å donere.
Det er derfor ingen overraskelse at donasjoner til ulike lokale matbanker har falt. For Boulders Akutt Familiehjelpsforening blir situasjonen verre. Walter O’Toole, matvarebankens leder, fortalte nylig til kameraet at lageret hans – spesielt ikke-bedervelige matvarer, inkludert kjøtt og meieriprodukter – vokser farlig lavt. Faktisk så lavt at han appellerte til samfunnet om å tilby matritt.
“De nåværende levekostnadene legger press på mange i samfunnet vårt, og vi spekulerer i at det vil ha en innvirkning på donasjonene våre,” sa EFAAs kommunikasjonssjef Julia Woods i en e-post. “Sommeren er vanligvis vår laveste sesong for matkampanjer og matdonasjoner, og dette forverres av mangel på forsyningskjede og den nylige avslutningen av en regjerings matvarehjelpspris som EFAA er avhengig av for å kjøpe produkter.”
Og mens varelageret i matbankene gikk ned, økte besøkene til matbanken bare.
«Denne mangelen kommer på et tidspunkt da vi ser flere besøk i matbanken enn under den verste pandemien. Det er en slags perfekt storm, sa Woods.
Det kan ofte være vanskelig å se for seg Boulder som et behov. Den er – etter de fleste standarder og sammenlignet med de fleste byer av samme størrelse – velstående og usedvanlig sunn. Men faktum er at 12 % av barna i Boulder er matusikre. Det er 9000 barn som ikke kan regne med sitt neste måltid. Hvis du zoomer ut, er rundt 46 000 mennesker sultne i fylkene Boulder og Broomfield.
Par disse tallene med den harde virkeligheten at 30 % til 50 % av all mat som produseres i USA kastes, og det er vanskelig å ikke føle at mer kan gjøres. Faktisk, ifølge en matavfallsrevisjon fra 2016 av Boulder Food Rescue og forskere ved CU Boulder, “selv med konservative estimater, er det sannsynligvis mer enn nok god mat som kastes i Boulder og Broomfield fylker for å dekke kaloribehovene til alle matusikre individer i området.»
Å løse alle disse problemene når de må løses – nå – kommer ikke til å skje. For å kunne gjøre dette vil byer, provinser og landet som helhet måtte ta avgjørende grep og prioritere retten til mat som et grunnleggende behov i retten til liv garantert i våre stiftelsesdokumenter. Måtene å gjøre dette på er mange og fortjener en egen rubrikk.
For nå er det på tide for de som kan – mennesker, bedrifter, organisasjoner, byer og provinser – å handle og sørge for at våre lokale matbanker er på lager. Sørg for at det ikke er noen forespørsel som ikke blir oppfylt. Sørg for, så godt vi kan, at ingen barn – ingen personer – noen gang trenger å bekymre seg for hvor deres neste måltid vil komme fra.
Hvordan hjelpe
EFAA aksepterer pakkede varer inntil ett år etter utløp. Bedervelige matvarer skal være i god stand. EFAA tar også imot toalettsaker og husholdningsprodukter. Last ned mat på 1575 Yarmouth Ave. i North Boulder mandag-fredag, 8:30-11:30 p.m.
For å donere til Emergency Family Assistance Association, gå til efaa.org/donate/. For mer informasjon om å arrangere en mattur, kontakt Walter O’Toole på walter@efaa.org eller 303-442-3042.