
Etter å ha vært stengt i månedsvis åpnet den asiatiske restauranten Orient igjen i Kongens gate
Orient, som er en asiatisk restaurant som spesialiserer seg på kantonesisk og szechuansk mat, har vært basert i Ålesund siden 1995. Ustabiliteten i koronatiden fikk dem til å vurdere frem og tilbake om de skulle holde åpent. I løpet av den første perioden av pandemien var de åpne fra tid til annen, inntil den endelige beslutningen om å stenge etter sommersesongen ble tatt i fjor.
– Vi hadde et møte med personalet og tenkte det var best å stenge. Det var ikke lønnsomt for oss å holde åpent, forklarer restauranteierne, Danny Ho og Heidi Lam.
Utfordrende
Det er ikke overraskende at stengingen var vanskelig, men den gjorde at de kunne reise hjem og besøke familien. Begge kom tilbake til Ålesund i slutten av april i år og planla å åpne igjen allerede i mai. Det var imidlertid ikke tilfelle:
– Vi kunne ikke åpne i mai fordi vi hadde mangel på personale. Da måtte vi vente en måned og begynne på nytt, sier Ho.
17. juni åpnet dørene til Orient igjen, men arbeidet frem mot gjenåpningen var tidkrevende for eierne. Mangelen på personale gjorde at det måtte ansettes nye folk, og de måtte læres opp og gå inn i metodene som brukes i det asiatiske kjøkken.
– Vi beholdt noen av de ansatte, men ikke alle. Vi måtte lære opp 50-60 prosent nye folk og brukte mye tid på det. På toppen av det endret vi litt på menyen ved å gjøre det litt enklere, samtidig som vi tok i bruk noen nye råvarer, forteller Ho og Lam.
En annen utfordring med nedleggelsen var at prisene på varer og ingredienser steg. Særlig har prisen på olje og ris økt, og totalt koster det rundt 20-30 prosent mer å importere varer nå, ifølge Danny Ho. Dette førte til at Orient måtte justere prisene etter gjenåpningen.
– Vi skal drive en lønnsom virksomhet og derfor måtte vi heve prisene litt. Men vi lager mat med kvalitet, ler Ho.
Går bra
Orient-eierne synes det er fint å åpne igjen i tide til høysesongen om sommeren. Selv om de bare har åpent igjen i noen uker, har de allerede fått positive tilbakemeldinger fra gamle kunder, som synes det er hyggelig at det er åpent igjen i Kongens gate 30. Lam og Ho sier det gikk bra etter gjenåpningen, men skjønner at det kan ta litt tid før kundetrafikken normaliseres.
– Når du har stengt så lenge, er du ikke tilbake på 1-2-3, og det er fortsatt mange som ikke vet at vi har åpnet igjen, sier de.
Men med tilreisende turister, hjemvendte gamle gjester og en forestående ferie, gleder de seg stort til sommeren.
– Vi ser det allerede og vi venter en god sommer, smiler Heidi Lam og Danny Ho.
Kristian Moe
kristian@nyttiuka.no