– Jeg begynner å bli gammel. Jeg vil at flere skal få muligheten til å se hva jeg gjør.
Roger Asakil Joya, 40, sier «gammel» med et smil. Men han har lenge tenkt at hans Michelin-restaurant Sabi Omakase trenger en utvidelse.
Så i april i fjor, midt i pandemien, åpnet Joya restauranten Sabi Enso.
– Vi hadde travle dager. Det begynner å komme mye folk, sier han.
Nå er det en del hvisking om at denne restauranten kan ende opp med en stjerne i Michelin-guiden.
Prisutdelingen finner sted mandag kveld i Stavanger Konserthus.
– Michelin er en anerkjennelse av det vi gjør. Det vil være en ære å få en stjerne for Sabi Enso, sier Joya.
Restaurantanmelder Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad mener Sabi Enso er en solid stjernekandidat.
Roger Joya har allerede vist at han er i stand til å lage et konsept som får en stjerne. Sabi Enso er et litt annerledes konsept, men basert på samme filosofi. Så jeg utelukker ingenting, sier han.
Harald Birkevold er restaurantanmelder i Stavanger Aftenblad.
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK
Tomt rom funnet midt på natten
Filippinske Roger Asakil Joya vokste opp på en risplantasje utenfor Manila. Faren var sjømann og havnet i Norge.
Som 17-åring dro Joya til Norge for familiegjenforening.
– Jeg begynte å jobbe på en sushirestaurant og forsørget meg selv som 18-åring. Jeg innså at sushi er fremtiden for meg, ikke universitetsstudier.
Joya ble oppdaget av kokken på den kjente restauranten Alex Sushi. Etter flere år der begynte han å føle trangen til å drive sitt eget sted.
Motivasjonen var å lage sushi med norske råvarer. Men hvor?
– Jeg lette etter lokaler i Norge. Så fant jeg Pedersgata 38 i Stavanger på Finn, klokken 01 om natten.
Joya fikk en leiekontrakt og flyttet. I 2011 startet han Sabi Sushi, som etter hvert ble en kjede. Gourmetrestauranten Sabi Omakase åpnet fire år senere.
– Pandemien var grusom
Joya mistet mange dyktige medarbeidere under koronaen. Nå bruker han mye tid på å bygge et nytt team på den nye restauranten.
Noen vokste opp med en sølvskje i munnen og kunne overta familiebedriften. Andre må bygge noe nytt. Jeg måtte, sier Roger Joya.
Foto: Anett Johansen Espeland / NRK
– Pandemien var grusom. Vi er ikke ferdige med denne krisen. Men jeg gjør fortsatt det jeg elsker. Det er både forretning og lidenskap.
Joya er ikke så glad i å snakke.
– Jeg gjør ting og ser resultatene av det jeg gjør.
Han har vært i Norge i over halvparten av livet. Og her blir han.
– Da jeg våknet og hørte barna mine snakke Sandnes-dialekt, skjønte jeg at jeg satt skikkelig fast her i Rogaland, sier han og ler.