Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen Lørdag.
LUNSJGUIDE: Lurer lenge på om de kom til rett adresse. Taxisjåføren setter av spiseselskapet på en kombinert parkeringsplass og støvelfjellplass, og det er ingenting som minner om en restaurant ved første øyekast.
Men så ser de en hvit, lav bygning som kanskje huser en spisestue. De kjenner på den tunge porten, og den er åpen. Etter vannet og båtene, som ligger pent fortøyd, marsjeres stoler og bord opp som soldater på rekke og rad.

MARITIMT MILJØ: Gjestehavna er gratis i inntil tre dager for KNBF-medlemmer med vimpel på båten. Restauranten Om Mat er åpen for alle. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Mer liv på Kongen Marina
– Jeg fant ikke denne restauranten på egenhånd. Dette er ikke et sted det er naturlig å gå forbi, i hvert fall ikke hvis du ikke har båt på Sjølyst Marina, sier Long.
De er plassert på et bord utenfor, med vakker utsikt over fjorden og uten støy fra den tunge trafikken E18.
– Lettlest meny, sier Short og teller fire ulike lunsjretter pluss dagens lunsj som tilsynelatende er fish and chips.
Long velger umiddelbart dagens og Short er like raske å velge burgere servert med salat, syltet løk, cheddarost og pommes frites med parmesan.
De sitter og ser på livet ved marinaen. Den består stort sett av middelaldrende menn med shorts og dunjakke som går frem og tilbake på bryggene med en båtnøkkel i hånden. Restauranten er nesten tom, men flere av bordene er reservert til senere samme dag.
Den blide servitrisen fyller på vannglass og sørger for at de to har det bra. Hun kommer også ut med et teppe til de frosne pinnene.
Fine lokaler, men det er mer liv på Kongen Marina to kilometer lenger, sier Solank maten serveres.

EN LUNSJMENY MED FEM VALG: Fiskesuppe, hamburger, egg & bacon, dampede blåskjell eller dagens lunsj. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen
Grå fisk og hockeypuck
Kort smak en potet og lys opp. De er varme, sprø og pyntet med både grønn og parmesan. Burgerbrødet er kjedelig og selve kjøttet er så kompakt at ishockeypuck er det første Short tenker på. Den er heller ikke rosa i midten. Cheddarosten er så vidt smeltet på toppen av pucken.
– Det er litt trist når pommes fritesen er best på tallerkenen, sier Short og ser over bordet på partnerens fiskemåltid. Den stekte skorpen på fisken ser betonggrå ut. Lurer kort på om det smaker like kjedelig som det ser ut.
– Jeg beklager at jeg ikke valgte fiskesuppe, for det var meningsløst. Paneringen er ikke sprø, men fester seg hardt og hard å tygge gjennom, sier Long, som dessverre også trekker frem de stekte potetstrimlene som dagens beste.
– Jeg kan sitte her og drikke et glass vin i solen, men jeg skal ikke hit igjen på grunn av maten, sier Short og får tommel opp og to ord fra Long:
– Godt oppsummert!
OM Mat Restaurant – Terningkast 2
En lunsjmeny med fem valg: fiskesuppe, hamburger, egg & bacon, dampede blåskjell eller dagens lunsj. Bringebærmousse til dessert.
Sommerrestauranten holder til i de ærverdige lokalene til Oslo Motorbåtforening. God service, men maten var ikke noe å juble over.
plassering: Sjølyst-marina, Drammensveien 164.
Pris lunsjretter: 149 til 245 kroner.
Tid før maten kom: 18 minutter.
Besøk: 3. juni 2022.