Oslo-restauranten Mangiamo er blant flere restauranter som fortsatt sliter med tap av inntekter etter pandemien. Nå kjemper eier Rizwan Ahmed (57) for å unngå konkurs.
– Jeg var stolt over å være med på veldedigheten. Takk for at du ble truet med konkurs. Dette er veldig skuffende, sier Rizwan Ahmed (57).
Han driver den italienske restauranten Mangiamo på Grünerløkka i Oslo.
Restauranteieren har et krav fra skatteetaten på vel 640 000 kroner for manglende innbetaling av merverdiavgift og arbeidsgiveravgift hengende over seg. Nå har de begjært 57 år gammelt firma konkurs. Tirsdag 21. juni må Ahmed møte i Oslo tingrett for å overbevise retten om ikke å åpne konkurs i driftsselskapet.
– Jeg har allerede gjort opp store deler av kravet, og det gjenstår bare et lite beløp. Jeg var i kontakt med skattemyndighetene for å inngå en refusjonsavtale, men de var ikke forberedt på å gå med på det, sier Ahmed.
også lese
Restauranteier tilbake i pluss etter koronaår: – Vi jobbet målrettet
Boliglån tilbys i privat bolig
Ahmed sier han foreslo at Skatteetaten kunne ta opp pant i hans private bolig som sikkerhet for kravet.
– Svaret jeg fikk var at det var en tungvint prosess, og at det ikke var mulig, sier han.
Likevel er Ahmed ganske sikker på å komme seg gjennom konkurssaken uskadd.
– Det skal gå greit å redde restauranten – det er tross alt et overkommelig beløp. Det jeg reagerer på er at myndighetene ikke viser større forståelse for at mange fortsatt sliter etter to år med pandemi.
Les på E24+
Arbeidsmarkedet koker: – Vi kan faktisk velge og vrake jobber
Ifølge Ahmed skyldes manglende betaling at restauranten fortsatt sliter med etterslepet av inntektstap etter flere runder med nedleggelse under korona-pandemien.
På toppen av det kom han på etterskudd etter å ha gjort opp for utsatte skatter og avgifter. Utsatt betaling av blant annet moms og arbeidsgiveravgift var et sentralt støttetiltak for næringslivet i pandemien. Senere viste det seg at hver tredje bedrift slet med tilbakebetalingen.
I dag utfordres marginene av stigende priser på leverandører, dyrere strøm og mangel på arbeidskraft.
– Jeg mener staten bør vise samme velvilje i år som under pandemien. I stedet gikk de konkurs. Næringen er i krise. Mangiamo er ikke alene – jeg vet om mange som trenger å komme seg på bena igjen i år, sier han.
også lese
Byggefirma konkurs – over 50 kan miste jobben
Konkursøkning i industrien
I mai var det 41 prosent økning i antall konkurser i serveringsbransjen sammenlignet med fjoråret, viser statistikk fra kredittvurderingsbyrået Creditsafe.
Næringen ble hardt rammet av koronarrestriksjonene, som i praksis innebar handelsforbud ved flere anledninger.
Regnskapet viser tydelig at Mangiamo ble rammet av koronarrestriksjonene. Etter en månedlig omsetning på mellom 1,1 og 1,4 millioner kroner i perioden juni til september i fjor, er inntektene mer enn halvert etter at Oslo ble stengt igjen i desember 2021.
Oslo kommune opplyser til E24 at restauranten mottok til sammen nesten 285.000 kroner i koronastøtte under pandemien. Restauranten har ikke fått noe fra den statlige støtteordningen, sier Ahmed.
– Støtten jeg fikk fra kommunen er bare en brøkdel av tapet som fulgte etter nedleggelsen. Derfor føles det ekstra urimelig når myndighetene tar så drastiske grep for å kreve inn skatter og avgifter, sier han.
Vil unngå konkurransevridning
Skattemyndighetene nektet å kommentere Rizwan Ahmeds sak og viste til taushetsplikten. Stian Solheim, avdelingsleder i juridisk stab i Skatteetaten, skriver i en e-post til E24 at følgende vilkår må være oppfylt for å få refusjonsavtale:
For å få innvilget avtale må disse vilkårene være oppfylt:
- Selskapet har ikke mulighet til å betale ved skyld.
- Virksomheten bør komme med et betalingstilbud som er det beste du kan gi.
- Tilbudet skal gi en raskere tilbakebetaling enn det Skatteetaten kan oppnå ved tvangsinnkreving.
– I tillegg vurderer vi en eventuell avtale kan være støtende eller svekke den generelle betalingsmoralen, sier Solheim.
Stabssjefen skriver at konkursbegjæringer mest skyldes at den aktuelle virksomheten har større ubetalte krav.
– I mange tilfeller er dette krav som har akkumulert over lang tid. Vi vurderer også risikoen for at virksomheten får mer skatte- og avgiftsgjeld dersom virksomheten fortsetter å drive. Dette vil påføre kreditorene ytterligere tap og vil kunne vri konkurransen, skrev Solheim i e-posten.
også lese
Bent Stiansen med rekordutbytte for å unngå skattehopp
Konkurs etter ett års drift
For noen er det over. Nylig ble det kjent at folkekjære Olympen på Grønland i Oslo, bedre kjent som «Lompa» på folkemunne, gikk konkurs. Selskapet som er ansvarlig for driften, Haugans Holding AS, varslet streik etter kun ett års drift.
– Vi beklager at vi ikke fikk det til, sa daglig leder Ellen Løvold Strand om konkursen i Aftenposten.
Tirsdag denne uken var det rettsmøte i Oslo tingrett. Konkursrapporten slår fast at selskapet aldri klarte å hente inn inntektstapet etter at regjeringen stengte i desember 2021.
Selskapet opplyste at bordreservasjoner for 4.500 personer ikke var hørt, samt mersalget som følge av åpent, sier bostyrer Erling Opdal til E24.
Siden driftsselskapet kjøpte restauranten et år tidligere, kvalifiserte de heller ikke for den nasjonale koronastøtteordningen.