Siden mai i fjor har Ivar Breivik hatt en ny restaurant midt i Ålesund klar. Men selv om malingskostnadene er lagt bort for lengst, er ikke restauranten i nærheten av å servere mat.
Restauranten trenger kokker.
– Det er veldig frustrerende, sier Breivik.
Han brukte 2,2 millioner kroner på oppussing. Han anslår også at det er brukt over en million mer på husleie og utgifter til de ledige lokalene.
Ivar Breivik tror det vil være mangel på kokker i lang tid fremover.
Foto: Øyvind Sandnes / NRK
Mangelen på kokker økte under pandemien
Tall fra NAV viser at antall ledige kokkestillinger har økt siden før koronapandemien. I 2019 hadde NAV 5 700 ledige stillinger i databasen, mens antallet økte til 8 800 stillinger i fjor.
Breivik så flukten fra bransjen på nært hold.
– Tidligere kokker har startet i helt andre stillinger fordi de så usikkerheten og måten denne industrien ble behandlet under covid, mener Breivik.
Ønsker at flere skal jobbe i reiselivet
Breivik leder XL-gruppen som har mange restauranter i Ålesund. Han frykter det vil være mangel på kokker i lang tid.
Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener det vil være viktig å få ungdom til å velge karrierer i reiselivet for å demme opp for mangelen på arbeidskraft.
Vi må fortelle de unge hvor gode og trygge arbeidsplasser det vil være i reiselivet i fremtiden. Det blir mange nye og morsomme arbeidsplasser midt i pulserende byer og attraktive distriktsdestinasjoner, sier Krohn Devold.
Kristin Krohn Devold er administrerende direktør i NHO Reiseliv.
Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK
I tillegg mener hun det er viktig å omskolere voksne som har blitt arbeidsledige i andre bransjer, samtidig som utenlandsk arbeidskraft må tilbake.
Som høykostland er vi avhengige av at utlendinger er villige til å jobbe for oss. Da må vi vise at det er trygt langsiktig arbeid. og at man kanskje blir ny norsk statsborger, mener hun.
Valgte kokkeopplæring pga etterspørsel
Glenn Frostad, 24, går andre året på kokkelinja ved Borgund videregående skole. Han fremhevet den enorme etterspørselen da han tok karrierevalget.
Glenn Frostad mener kokkelinjen garanterer arbeidsplasser i fremtiden. Drømmejobben er å bli kokk på en plattform.
Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK
– Det er gøy å lage mat, og de trenger kokker, så hvorfor ikke, smiler Frostad.
Lærerne ved den videregående skolen merker også at elevene er veldig attraktive.
– Vi har en enorm etterspørsel fra bedrifter som ønsker lærlinger, jeg får daglig telefoner og mailer om det. Dessverre er det flere læreplasser enn kokker, sier faglærer Elisabeth Sperre.
Elisabeth Sperre er faglærer i Restaurant- og matfag ved Borgund videregående skole i Ålesund.
Foto: Per Ivar Kvalsvik / NRK
Ikke gi opp
Midt i Ålesund ser Ivar Breivik ut over den nyoppussede tomten, som har stått forlatt siden mai. Han er ikke villig til å gi opp og tror restauranten åpner etter hvert.
– Jeg har en ønskehodeskalle, så jeg vil ikke bare sitte her i årevis, sier Breivik.
Ivar Breivik er frustrert over at de ikke fikk en kokk til den nye restauranten.
Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK