Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Spennende

    Vegan Tofu Nuggets – Vegan Richa

    8. August 2022

    Gordon Ramsay anklager Jamie Oliver for å stjele oppskrifter og trykker boken hans ned i buksene

    7. August 2022

    Door Dashers hjelper til med å skaffe Loaves & Fishes-mat til de som trenger det

    7. August 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Holistical
    • Om Oss
    • kontakt oss
    • Ansvarsfraskrivelse
    • Publiseringer
    • Personvern
    • hjem
    • Mat
    • restauranter
    • oppskrifter
    Holistical
    Home»restauranter»Har nyoppusset restaurant – men ingen til å lage mat – NRK Møre og Romsdal – Lokalnyheter, TV og radio
    restauranter

    Har nyoppusset restaurant – men ingen til å lage mat – NRK Møre og Romsdal – Lokalnyheter, TV og radio

    Dag NordaasBy Dag Nordaas3. February 2022No Comments3 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp Email

    Siden mai i fjor har Ivar Breivik hatt en ny restaurant midt i Ålesund klar. Men selv om malingskostnadene er lagt bort for lengst, er ikke restauranten i nærheten av å servere mat.

    Restauranten trenger kokker.

    – Det er veldig frustrerende, sier Breivik.

    Han brukte 2,2 millioner kroner på oppussing. Han anslår også at det er brukt over en million mer på husleie og utgifter til de ledige lokalene.

    Ivar Breivik, eier av XL-gruppen i Ålesund

    Ivar Breivik tror det vil være mangel på kokker i lang tid fremover.

    Foto: Øyvind Sandnes / NRK

    Mangelen på kokker økte under pandemien

    Tall fra NAV viser at antall ledige kokkestillinger har økt siden før koronapandemien. I 2019 hadde NAV 5 700 ledige stillinger i databasen, mens antallet økte til 8 800 stillinger i fjor.

    Breivik så flukten fra bransjen på nært hold.

    – Tidligere kokker har startet i helt andre stillinger fordi de så usikkerheten og måten denne industrien ble behandlet under covid, mener Breivik.

    Ønsker at flere skal jobbe i reiselivet

    Breivik leder XL-gruppen som har mange restauranter i Ålesund. Han frykter det vil være mangel på kokker i lang tid.

    Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv mener det vil være viktig å få ungdom til å velge karrierer i reiselivet for å demme opp for mangelen på arbeidskraft.

    Vi må fortelle de unge hvor gode og trygge arbeidsplasser det vil være i reiselivet i fremtiden. Det blir mange nye og morsomme arbeidsplasser midt i pulserende byer og attraktive distriktsdestinasjoner, sier Krohn Devold.

    Kristin Krohn Devold

    Kristin Krohn Devold er administrerende direktør i NHO Reiseliv.

    Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

    I tillegg mener hun det er viktig å omskolere voksne som har blitt arbeidsledige i andre bransjer, samtidig som utenlandsk arbeidskraft må tilbake.

    Som høykostland er vi avhengige av at utlendinger er villige til å jobbe for oss. Da må vi vise at det er trygt langsiktig arbeid. og at man kanskje blir ny norsk statsborger, mener hun.

    Valgte kokkeopplæring pga etterspørsel

    Glenn Frostad, 24, går andre året på kokkelinja ved Borgund videregående skole. Han fremhevet den enorme etterspørselen da han tok karrierevalget.

    Glenn Frostad

    Glenn Frostad mener kokkelinjen garanterer arbeidsplasser i fremtiden. Drømmejobben er å bli kokk på en plattform.

    Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

    – Det er gøy å lage mat, og de trenger kokker, så hvorfor ikke, smiler Frostad.

    Lærerne ved den videregående skolen merker også at elevene er veldig attraktive.

    – Vi har en enorm etterspørsel fra bedrifter som ønsker lærlinger, jeg får daglig telefoner og mailer om det. Dessverre er det flere læreplasser enn kokker, sier faglærer Elisabeth Sperre.

    Frk. Elisabeth Sperre ved Borgund videregående skole i Ålesund.

    Elisabeth Sperre er faglærer i Restaurant- og matfag ved Borgund videregående skole i Ålesund.

    Foto: Per Ivar Kvalsvik / NRK

    Ikke gi opp

    Midt i Ålesund ser Ivar Breivik ut over den nyoppussede tomten, som har stått forlatt siden mai. Han er ikke villig til å gi opp og tror restauranten åpner etter hvert.

    – Jeg har en ønskehodeskalle, så jeg vil ikke bare sitte her i årevis, sier Breivik.

    Ivar Breivik

    Ivar Breivik er frustrert over at de ikke fikk en kokk til den nye restauranten.

    Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

    Dag Nordaas

    Related Posts

    Motta VIP-behandling: – Lukket restaurant

    7. August 2022

    – Vi frykter vinteren – E24

    5. August 2022

    100 millioner år gamle dinosaurfotavtrykk funnet i en restaurant

    2. August 2022

    Leave A Reply Cancel Reply

    Don't Miss
    oppskrifter

    Vegan Tofu Nuggets – Vegan Richa

    By Dag Nordaas8. August 20220

    Disse veganske tofu-nuggetsene er bakt og ikke stekt, men fortsatt de beste veganske nuggets noensinne!…

    Gordon Ramsay anklager Jamie Oliver for å stjele oppskrifter og trykker boken hans ned i buksene

    7. August 2022

    Door Dashers hjelper til med å skaffe Loaves & Fishes-mat til de som trenger det

    7. August 2022

    Motta VIP-behandling: – Lukket restaurant

    7. August 2022
    Stay In Touch
    • Facebook
    • Twitter
    • Pinterest
    • Instagram
    • YouTube
    • Vimeo

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from SmartMag about art & design.

    Demo
    Pages
    • About Us
    • Contact Us
    • Disclaimer
    • DMCA
    • Homepage
    • Privacy Policy
    Toppvalg

    Vegan Tofu Nuggets – Vegan Richa

    8. August 2022

    Gordon Ramsay anklager Jamie Oliver for å stjele oppskrifter og trykker boken hans ned i buksene

    7. August 2022

    Door Dashers hjelper til med å skaffe Loaves & Fishes-mat til de som trenger det

    7. August 2022
    Facebook Twitter Instagram Pinterest
    © 2022 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.