Fra en tradisjonell hjemmelaget stiftmat til en rask matbit fra en bensinstasjon eller til og med en fancy rett i et bryllup, den norske lefsen har en lang historie. Her er det du trenger å vite om dette klassiske norske kjøkkenet.
Da jeg først flyttet til Norge, gikk det ikke lang tid før jeg kom over lefsen. Dette er vanskelig å unngå, spesielt når du kjører gjennom landet.
Hva er lefse?
Denne fleksible maten er en stift i tradisjonelle norske husholdninger, kafeer og til og med ferger opp og ned i landet. Enkelte typer er også populære i USA.
I Norge er lefsen søt eller salt, tykk eller tynn, kan lages av hvete eller poteter, og kan serveres med et bredt utvalg av tilbehør. Avhengig av sorten kan lefsen spises som et alternativ til brød eller som et søtt bakverk sammen med kaffe.
Et raskt notat om språk: når du skriver på norsk, lefse er entall, lefser er flertall. Vi holder oss nesten til lefse i denne artikkelen.
Historien til lefse
Historien om lefse er sammenvevd med norsk historie. Akkurat som norsk flatbrød ble utviklet som en måte å lagre mat på i de harde vintermånedene, tjente lefse et lignende formål.
I løpet av 1800-tallet var lefse en populær måte å lagre hvete eller poteter på, som ellers ville vært ubrukelig. Lefsen ble lagret i tørr tilstand, omtrent som flatbrød, og ble bløtlagt før bruk.
Norsk pannekake mot norsk tortilla
Jeg ser begrepene pannekake og tortilla ofte brukes for å beskrive norsk lefse. Jeg tror begge er nøyaktige på forskjellige måter, men gir ikke et fullstendig bilde.
Lefse blir ofte beskrevet på amerikanske oppskriftsblogger som en ‘norsk pannekake’, og jeg forstår hvorfor. Det er en fleksibel mat, og kan lages tynn som britiske pannekaker eller tykk og luftig som amerikanske. Det er imidlertid kun egg i enkelte typer lefse, og det regnes ikke som en norsk frokostvare.
Så, hva er tortilla-sammenligningen? Vel, akkurat som tortillas kan lages av mel eller mais, kan lefse lages av hvete eller poteter. Fleksibiliteten i hvordan lefse serveres og spises minner meg også om en tortilla.
Typer norsk lefse
Oppskrifter og til og med navn er store forskjellig på tvers av Norge, så det er vanskelig å gi en fullstendig forklaring på alle de forskjellige typene. Men jeg skal prøve å dekke så mye som mulig!
I mange deler av Vest-, Øst- og Midt-Norge brukes lefser som alternativ til brød. De spises med salt, salt eller med søt mat.
Vanlige velsmakende fyll inkluderer tørket skinke og ost. De kan også serveres som wraps, med fyll som røkelaks og kremost. Vanlige søte fyll er sukker og kanel. Den er ofte brettet eller servert sammenrullet i rør. Som med vafler er kombinasjonen av brownie og syltetøy et annet søtt alternativ.
I deler av Vestlandet og Nord-Norge refererer en lefse vanligvis til en litt tykkere, søt bakst servert med kaffe. De er vanligvis fylt med et søtt, kanelsmør. Det pleier å ha andre navn i andre deler av Norge. For eksempel, her er Norge, det er det kjole.
På mange bensinstasjoner og ferger opp og ned i landet er masseproduserte lefser populære søtsaker. Du vil også se lomper, runde potetbaserte tortillaer som vanligvis brukes som pølsesmørbrødholder, blant annet. Om de er klassifisert som lefser eller ikke er jeg egentlig usikker på, men de er ganske nærme hverandre!
Lefse i norsk-amerikanske miljøer
For mer enn hundre år siden forlot tusenvis av nordmenn landet for å forfølge drømmene sine i den nye verden. I dag kan flere millioner amerikanske borgere spore sin arv tilbake til Norge. Det har ført til at mange skandinaviske klubber og foreninger har vokst opp over hele landet for å holde tradisjonene i hevd.
Men som med tradisjoner fra andre land, har den amerikanske versjonen endret seg over tid. I dag regnes lefsen som en tradisjonell feiring og julemat blant norsk-amerikanske miljøer i USA. Å forberede seg til det blir ofte en familieaktivitet før ferien.
Det er også nesten utelukkende et potetbasert produkt i USA, rett og slett fordi poteter var den mest tilgjengelige avlingen for norske innvandrere på den tiden.
Jeg har hørt fra flere at det er veldig vanlig å servere lefse med lutefisk i juletider. Dette er noe du sannsynligvis ikke ville sett i en norsk husholdning.
Men det er selvfølgelig ikke noe rett eller galt her. Det tjener kun til å fremheve fleksibiliteten til den norske lefsen!

Hvor kan man kjøpe lefse
I Norge finnes lefse av både den søte og salte varianten i alle norske supermarkeder. Bildet ovenfor viser bare noen få eksempler.
Dette tilsvarer butikkkjøpte tortillas. Har du det travelt med å lage wraps eller bare trenger en sukkerløsning, er disse alternativene gode og relativt rimelige. Men de er selvsagt ikke et plaster på de hjemmelagde variantene!
Lefse-oppskrifter: Slik lager du norsk lefse hjemme
Det finnes ingen beste lefse-oppskrift. Forhåpentligvis, hvis du har lest så langt, vil du forstå hvorfor! Vil du lage en tykk, søt lefse eller tynn lefse til salte wraps? Med potet, eller uten? Det er så mange alternativer, for ikke å nevne de utallige “hemmelige” familieoppskriftene som er gått i arv gjennom generasjoner.
De neste ukene planlegger jeg å prøve flere populære oppskrifter for meg selv. Jeg deler den selvfølgelig her når den er ferdig! I mellomtiden er her noen linker til de mest grunnleggende lefse-oppskriftene, etterfulgt av noen få andre oppskrifter fra hele verdensveven.
Jølstralefse: En tradisjonell oppskrift fra Sogn og Fjordane region, nå en del av Vestland distrikt. Den enkle oppskriften gir en deig som kan brukes til en velsmakende middagsrett, eller som kan fylles med et søtt smør til en kaffesnacks. Du kan også følge disse tipsene og triksene for nybegynnere.
Potetlever: For en potetbasert versjon – og også en på engelsk – prøv denne amerikanske versjonen av leveren. Det finnes mange forskjellige versjoner der ute på internett, men denne er en av de enkleste.
Lefse med brunostroom: Denne oppskriften (igjen på norsk, beklager!) er for tynne lefser og et spennende brunostkremfyll. Jeg er sikker på at det ikke kommer til å falle i smak hos alle, men det viser nok en gang lefsens smidighet!
Jeg gleder meg til å teste ut de mange oppskriftene for meg selv i ukene og månedene fremover.
Tradisjonelt lefsenett
Hvis du bruker tid på å undersøke lefse-oppskrifter på nettet, vil du snart støte på denne praktiske prevensjonen.

Lefse-gitteret er en noe kostbar bordplateenhet som er ideell for deg som ønsker å lage tradisjonell gigantisk lefse. Men en kokeplate du bruker til tortillas vil fungere like bra for å prøve ut oppskriften.
Liker du den tradisjonelle norske lefsen? Hva er din foretrukne type?