Historien om norsk flatbrød og hvordan det har blitt en tradisjonell favoritt i Norge. Det er også en oppskrift slik at du kan prøve selv.
Norsk flatbrød (eller flatbrød på norsk) er en tradisjonell matfavoritt i Norge og har vært det i hundrevis av år. Det er et veldig tynt, sprøtt brød som ikke krever hevemidler, bare et enkelt sett med ingredienser og en enkel å følge metoden for å lage.
I Norge dukker det opp overalt. Den finnes på noen fancy restauranter, dekket med kaviar og en rakettkvist. Det er også en praktisk mat å ta med på lange turer da topping kan legges til sistnevnte.
Les mer: Må prøve mat fra et norsk supermarked
Ganske interessant kan historien i Skandinavia spores tilbake til vikingtiden.

Viking opprinnelse
Mange historikere mener at denne typen flatbrød var en stift i et vikingkosthold. Og fordi den bare bestod av et lite antall ingredienser, var det en enkel deig for dem å lage, transportere og lagre.
I de fleste tilfeller ble den laget av malt bygg eller havre og krevde bare en flat overflate eller grill for å bli tilberedt. Det var også en tynn deig som gjorde at den bakte raskt over bålet.
Og akkurat som dagens varianter, kan den fylles med eller ledsages av mange andre matvarer. Flatbrød var fiberrikt og det daglige brødet til vikinglivsstilen.
En tradisjonell norsk mat
Siden vikingenes dager har flatbrødoppskrifter gått gjennom familier, fra generasjon til generasjon. De siste 1000 årene har prosessen med å lage flatbrød blitt ansett som en eksakt prosess, nærmest en kunstform.
Det var kvinnene i familiene som ble forventet å bli hjemme og bake mens mennene gikk på jakt eller fiske. Disse kvinnene ble noen ganger kjent som ‘baking women’ (eller baking women på engelsk) på grunn av deres hardtarbeidende natur på kjøkkenet og på grunn av deres dedikasjon til baking.
I det tjuende århundre startet kommersiell produksjon, som et resultat av at hjemmebakst av flatbrød gikk noe ned. Og etter hvert som århundret gikk, fortsatte hjemmebaksten å avta.
I dag er noen merker å finne i de fleste norske supermarkeder. Men hvis du har tid til rådighet, hvorfor ikke prøve å lage din egen?
Ingredienser
Å lage ditt eget norske flatbrød er en relativt enkel praksis. Den består av kun fire ingredienser:
- 375 g brunt mel
- 250 g hvitt mel
- En klype salt
- 500 ml surmelk
Og til slutt, litt mel – eller for å komme så nært som mulig til en tradisjonell tekstur, en liten byggblomst – for kneet.
Ingen flatbrød vil være like. Størrelsene vil variere, tykkelsen vil variere fra batch til batch og noen ganger vil teksturen være litt forskjellig. Det viktigste er at den er spiselig, og med mange smakfulle topper å velge mellom er det ofte.
Hvordan lage norsk flatbrød
Nå som du kjenner ingrediensene, hvorfor ikke prøve å lage ditt eget norske flatbrød …
1. Det første du må gjøre er å kombinere alle de tørre ingrediensene.
2. Vend deretter melken inn i blandingen. Det kommer ganske raskt sammen, men husk å blande godt – det er viktig å sørge for at det ikke er tørre deler av blandingen igjen noe sted. Når den er ferdig, skal den se ut og føles som en fuktig pasta i stedet for en brøddeig.
La den stå på siden i 5 til 10 minutter.
4. Dryss så litt mel på en ren arbeidsflate og jobb deigen til en stubbe. Del opp i mindre biter, men husk å passe på at den får plass i stekepannen når den rulles flatt.
5. Kjevle den flat med en melet kjevle. For tykkelse, mål for samme tykkelse som en 1-krone mynt. For størrelse er det ingen regler, så lenge den passer i pannen din når den er flat. Mindre flatbrød er også godt, men pass på at du ikke blir større enn stekepannen din, av åpenbare grunner!
6. Varm til slutt opp pannen til middels varme. Husk at det ikke trengs olje! Legg så ditt første rullede flatbrød i pannen. Et godt tips her er å vikle flatbrødet rundt kjevlen for å overføre det til kjelen.
7. Hvert flatbrød skal ta mellom 1 eller 2 minutter på hver side og det vil variere avhengig av størrelsen du jobber med. Husk å snu flatbrødet så fort det begynner å stivne. Gjenta prosessen for de resterende porsjonene.
8. Hvis du oppdager at noe flatbrød ikke er ferdig stekt, kan det settes i en lav/middels forvarmet ovn i noen minutter. Bare husk å holde et øye med dem når du bruker dette alternativet.
Slik oppbevarer du norsk flatbrød
På grunn av enkelheten i denne flatbrødoppskriften, og det faktum at det er et ugjæret bakverk, kan det lagres mye lenger enn andre brød. Det er ikke uvanlig at det varer i årevis hvis det oppbevares riktig.
Vikingene kan ha lagret i ting som tønner eller lignende beholdere, men en enkel lufttett plastbeholder ville gjort samme jobben i dag.
Topping til flatbrød
Det er ingen riktige eller gale svar når det kommer til topper, søt eller salt topping fungerer like bra, du kan til og med kombinere de to!
En engelsk variant kan inkludere jordbærsyltetøy og litt tykk dobbelkrem, mens et amerikansk alternativ kan være peanøttsmør og gelé.
Flatbrødet kommer virkelig til sin rett når det dekkes med salte ting. Fra myke oster, soltørkede tomater, til en overflod av duftende urter. Min personlige favoritt er røkt norsk laks, en porsjon søt chilisaus og myk ost.
Uansett hva du velger, er jeg sikker på at det blir deilig.